Çocuklarda Göz Kayması Tedavisi

Çocuklarda göz kayması tedavisi erken teşhis edildiğinde ciddi manada göz rahatsızlıklarının oluşumunu etkileyecektir. Dünyaya yeni gelmiş bir bebek nasıl gözlerini dünyaya yeni açıyor ve dünyayı görmesi ne kadar mühimse okula giden çocuklarda da gözlerinin sağlıklı bir şekilde görüyor olması son derece önemlidir.

İyi bir görme hiç kuşkusuz çocukların fiziksel gelişimlerini etkilediği gibi tüm sağlığını ve okuldaki başarısını da etkiler. Çocuklarda erken tanı ve teşhis birçok göz hastalığının ilerlemesini azaltabilir. Çocuklarda göz kayması tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar göz rahatsızlığının artmasını engelleyecektir.

Göz rahatsızlıklarının birçoğu kimi çocuklarda doğuştan olabilir. Kimi çocuklarda da küçük yaşlarda ortaya çıkabilir. Bu durumun farkına bazen varılmaz. Çocuklarınızın okul hayatı boyunca görme problemlerinin veya gözlerindeki kızarıklık oluşumu, yaşarma gibi problemleri göz ardı etmeyerek vakit kaybetmeden bir göz doktoruna götürerek göz muayenesinden geçmesini sağlamalısınız.

Çocuklarda göz kayması tedavisi yapıldığında ne kadar erken tanı konulursa ve tedavisi yapılırsa o kadar sağlıklı sonuç alınabilir. Aile yapınızda herhangi bir kalıtımsal göz rahatsızlığı varsa bunun çocuğunuzda da oluşma riski bulunduğunu unutmayın.

Bu nedenle 2 yaşına gelmeden çocuğunuzu mutlaka bir göz doktoruna götürmeyi ihmal etmemelisiniz. Çocuklarda göz kayması tedavisi bir doktor tarafından yapılarak sağlıklı bir netice elde edilir. Herhangi bir tanının konması ileride çocuğunuzu bekleyecek görme bozukluklarının erkenden öğrenildiğine olanak vermesi açısından önemlidir.

Çocuklarda Göz Kayması Tedavisi ve Rahatsızlıkları Nelerdir?

Çocuklarda göz kayması tedavisi mutlaka bir uzman göz doktoru tarafından yapılmalıdır. Özellikle 4 yaşını geçmeyen çocuklara görme keskinliği testi yapılmalıdır.

Kimi çocuklar bir takım göz problemlerini yaşarlar fakat bunu anlamlandıramazlar. Bu nedenle gözlerinde kaşınma ve sulanma gibi belirtiler gösteren çocuklara göz taraması yapılması gereklidir. Çocuklarda oluşabilecek göz rahatsızlıkları şöyledir:

  • Şaşılık (Gözde kayma)
  • Göz Tembelliği
  • Hipermetrop
  • Miyop
  • Katarakt
  • Göz tansiyonu

İlkokul çağındaki veya daha küçük çocuklarda bu göz rahatsızlıkları görülebilir. Özellikle ailesinde göz rahatsızlığı varsa genetik yapı olarak da çocuklarda miyop ve hipermetrop gibi sık rastlanan göz rahatsızlıkları görülebiliyor.

Çocuklarda Göz Kayması Tedavisi ve Hastalıkları Nasıl Anlaşılır?

Çocuklarda göz rahatsızlıkları birçok ebeveyn tarafından çok fazla önemsenen ve merak edilen konulardandır. Birçok çocuk sadece iyi göremediği için derslerine konsantre olamaz ve okulda başarısız olur. Bu süreç bazen çocuğun sene tekrarı yaşamasına sebep olur.

Çünkü görme bozukluğu yaşayan çocuklar utanarak öğretmenlerine veya ebeveynlerine durumu anlatmak yerine şımarıklığa vurarak konuyu geçiştirirler. Okullarda mutlaka bu gibi nedenlerle çocuklarda göz kayması tedavisi yapılabilmesi için göz taraması yapılmalıdır.

Çocuklarda var olabilecek göz hastalıklarının anlaşılabilmesi için okul çağındaki çocukları düzenli olarak göz muayenesine götürmek gereklidir. Bu durum göz tedavisinde erken tanı olarak ileride oluşabilecek ciddi göz rahatsızlıklarının önüne geçecektir.

Ebeveynlerin çocuklarını sıkı kontrol ederek ellerini gözlerine getirmemelerini, herhangi bir sulanma ve kaşınma durumunda göz doktoruyla iletişime geçmeleri tavsiye edilir.

Çocuklarda En Sık Rastlanan Göz Problemleri Nelerdir?

Ebeveynler olarak çocukların göz problemlerinde alınabilecek önlemler ve en sık görülen göz rahatsızlığı konusunda bilgi sahibi olmak önem teşkil eder. Böylelikle çocuklarda göz kayması tedavisi ve teşhisinde erken davranılmasına yardımcı olacaktır.

Çocuklarda En Sık Görülen Göz kayması Rahatsızlıkları Şunlardır:

1) Şaşılık: Bu göz rahatsızlığı gözlerde kayma olarak da bilinir. Çocuklarda görülen göz rahatsızlığı olmakla beraber bebeklik döneminde tanısı konulursa tedavisi mümkündür. Gözlerde oluşan kaymalar görme bozukluğuna ve fonksiyon bozukluğuna yol açar.

Çocuğun ilerleyen dönemlerde motor gelişimlerinin doğru olmasını geciktirir. Bu rahatsızlık aynı zamanda çocukta göz tembelliğinin oluşmasına zemin hazırlar. Göz tembelliği zaman içerisinde tedavi edilmediği taktirde çocukların görme yetisini kaybetmesine neden olmaktadır. Şaşılık erken tanı olduğunda ameliyatla düzeltilebiliyor.

2) Hipermetrop: Günümüzde artık teknolojinin ilerlemesiyle beraber her türlü rahatsızlıkların erken tanısı yapılabilmektedir. Çocuklarda oluşabilecek göz problemlerinde de aynı şekilde erken tanı önemlidir.

Bu durumda ebeveynlere çok fazla sorumluluk düşmekte ve ebeveynler çocuklarını okul çağı başlamadan mutlaka bir göz doktoruna götürmeleri gerekmektedir. Hipermetrop çok sayıda çocukta görülebilen göz problemidir. Genetik faktörler burada devreye girerek çocuklarda göz rahatsızlıkları oluşturabilir. Yakını görememe, görüş alanında zorlanma gibi belirtileri olan bu göz rahatsızlığı 4 yaşın altındaki birçok çocukta görülebilir. Bu nedenle çocuklarda göz kayması tedavisi önemlidir.

3) Miyop: Genel olarak uzağı görmekte sorun yaşayan çocukların gerek evlerinde gerekse okulda tahtayı görmekte zorluk yaşaması çocuğun okulda anlatılan derse adapte olamamasına neden olur.

4) Katarakt: Bu göz rahatsızlığı her ne kadar yaşlılarda sık görülüyor gibi bilinse de çocuklarda da sık görüldüğü kanıtlanmıştır. Bebeklik döneminde erken tanısı yapılmayan katarakt rahatsızlığı çocuklarda ileri zamanlarda görme kaybına kadar gitmektedir.

Katarakt çoğu zaman annenin gebelik sırasında aldığı ilaçlardan kaynaklanabildiğinden doğuştan olmaktadır. Katarakt bebeklerde, 2 yaşındaki çocuklarda bir gözün beyaz ve donuk görünmesine neden olur. Belli başlı belirtisi bu yöndedir. Eğer ki doğumdan hemen sonra farkedilir ve göz kayması tedavisi yapılırsa başarılı sonuçlar doğurur.

Çocuklarda İçe Göz Kayması Nedir?

Çocuklarda içe göz kayması Ezotropya olarak adlandırılır. Gözlerinden birisi veya ikisi birden orta hattın burun tarafına geçmektedir. Öncelikle şunu bilmek te fayda var, tek bir tür gözde içe kayma türü yoktur. Nasıl şaşılıklar içe ve dışa kayma şeklinde olabiliyorsa, gözde içe kaymanın da birden fazla sebebi var.

Buna bağlı olarak da tedavi yaklaşımı da değişebilmektedir. Bu nedenle bize gözde içe kayması olan bir çocuk başvurduğunda, öncelikle hangi tipte şaşılığı olduğunu tespit ediyoruz ve buna yönelik tedavisini gerçekleştiriyoruz.

 

Yalancı Şaşılık mı? Gerçek Şaşılık mı?

Öncelikle gözde içe kayma nedeni veya şüphesi ile bir bebek veya çocuk bize başvurduğunda öncelikle kaymanın gerçekten var olup olmadığını araştırıyoruz.

Bunun için uyguladığımız şaşılık testleri mevcut. İçe göz kayması, 1 yaş altında bebeklerde en sık karşılaştığımız şaşılık türüdür. Başlangıcı genelde 3-4. aylarda olmaktadır.

Bebeklerde Gözlerde İçe Kayma Neden Olur?

Beyinde iki göz ile birlikte görme merkezi, görmenin geliştiği aylar olan 3 ve 4. aylarda iki gözden gelen görüntüyü birleştirme ve tek görme kontrolünün sağlanamaması nedeniyle bebeklerde gözde içe kayma gelişebilir.

Diğer nedenler ise, göz hareketlerini sağlayan göz sinirlerinin gelişimsel sorunlarıdır. Bunlar Altıncı sinir felci, Duane sendromu ve Möbius sendromudur.

Göz Bozuklukları Gözde İçe Kaymaya Neden Olur mu?

Yüksek hipermetropi gözde içe kaymaya neden olabilir, özellikle 3 veya daha fazla hipermetropisi olanlarda gözde içe kayma gelişebilir.

Buna Akomodatif Ezotropya adını veriyoruz. Bu hastalarımızda tipik olarak gözlük kullanımı ile içe kayma tamamen kontrol alınmaktadır.

 

Çocuklarda Göz Kayması Tedavisi

 

Gözde Ara Sıra İçe Kayma Olabilir Mi?

Gözde içe kayma ara sıra veya bazen oluyor bazen de tamamen normal oluyor olabilir. Gözde ara sıra olan içe kayma bebekler için ilk 3 ayda normal kabul edilebilir.

Özellikle bazı içe kayma türleri yakında bir nesneye odaklanıldığında artarken, bazı kayma türlerinde ise uzağa odaklanma ile ortaya çıkabilir.

Göz Kayması

Gözde İçe Kayma Kendiliğinde Geçer mi?

Bebeklerde içe kayma ara sıra ise kendiliğinde geçebilir ancak bunun dışındaki kayma türlerinin kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Mutlaka detaylı bir muayene ve düzenli takip tedavi gerektirir.

Gözde İçe Kayma Teşhisi

Bebeğin muayene ortamında gözlemlenmesi ile muayene başlamaktadır. Bunun haricinde çeşitli testler ile şaşılık araştırmaları yapıyoruz. Bu testler şöyle;

  • Hirschberg testi (ışık yansıma testi)
  • Krimsky testi (prizmatik ışık testi)
  • Obje takibi testi
  • Taş bebek manevrası ve göz hareketlerinin muayenesi
  • Eşlik edebilecek şaşılık durumlarının araştırılması

Gözde İçe Kayma Tedavisi

Gözde içe kaymanın tek bir türü olmadığı gibi tedavisi de hastadan hastaya değişmektedir. Öncelikle muayeneler ile hastanın şaşılık türü ve kayma açısı tespit edilerek sonrasında aile ve bebek için en uygun tedaviye karar veriyoruz. Gözde içe kayma tedavisinde öncelikle kayma açısı 30 prizmanın altında olan hastalarımızda özellikle gözlükler ve kapama tedavisi gibi yöntemlerle şaşılığı kontrol altına almaya çalışıyoruz.

Bu tedaviler ile kontrol altına alamadığımız şaşılık durumlarında erken cerrahi girişim planlanabilir. Bu girişim ile gözlerin bir araya getirilmesi, binokuler görme adını verdiğimiz (iki göz ile bakma) yeteneğin gelişmesini sağlamaktır.

Gözde İçe Kayma Ameliyatı Riskli midir?

Bebeklerde ve çocuklarda şaşılık görme gelişiminin durmasına ve hatta gözde görme yeteneğinin azalmasına yol açarak kalıcı görme kaybına neden olabilir. Bunun yanında üç boyutlu görme yeteneği ve iki göz ile görme (binokuler görme) yeteneği de ancak erken bebeklik döneminde yapılacak tedaviler ile mümkündür.

Gözde kayma ameliyatının en sık karşılaşılan sorunları az düzelme veya fazla düzelmedir. Bu sorunların bir kısmı geçici olabildiği gibi yakın takip de gerektirmektedir. Gözde içe kayma ameliyatı riskleri için ilgili makalemizi okuyabilirsiniz.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

neden sailik ameliyati yapiyoruz
Neden Şaşılık Ameliyatı Yapıyoruz?

Şaşılık ameliyatı öncesinde en önemli sorulardan bir tanesi de neden şaşılık ameliyat…

Devamını Oku
bebeklerde goz kaymasi
Bebeklerde Göz Kayması

Bebeklerde gözde kayması, ara sıra olan bebeklik şaşılıkları ve yalancı şaş…

Devamını Oku
yetiskinlerde goz kaymasi
Yetişkinlerde Göz Kayması

Göz kayması yetişkinlerde sıklıkla karşılaştığımız bir problemdir. Özellikle ara…

Devamını Oku