Yetişkinlerde Göz Kayması Tedavisi

Göz kayması yetişkinlerde sıklıkla karşılaştığımız bir problemdir. Özellikle ara sıra olan göz kayması veya bir gözde görme azlığı olması, göz kayması için önemli bir sebep olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yetişkinlerde göz kayması tedavisi sıradan bir hastalık olarak ele alınmaması gerekir. Şaşılık göz hastalıkları içerisinde özel bir alandır ve tedavi teknikleri diğer göz hastalıklarından çok farklıdır.

 

Yetişkinlerde şaşılık iki şekilde görüyoruz, sonradan olan şaşılıklar veya çocukluk zamanından kalan şaşılıklar. Çocukluk zamanından beri var olan şaşılık sorunları veya göz tembelliği problemleri yetişkin döneme kadar uzayabilmektedir.

Sonradan ortaya çıkan bir göz kayması, travma veya görme kaybı nedeniyle olmaktadır. Örneğin; 50-60 yaş civarında sık gördüğümüz Altıncı Sinir Felci durumu, gözün dışa hareket edememesi şeklinde görülmektedir. Altıncı sinir felci yaşa bağlı olduğu gibi kafa travmalarından sonra da görülebilmektedir.

Yetişkinlerde Göz Kayması Teşhisi

Şaşılık muayenesinde kullandığımız prizmatik camlar ile uzağa bakış ve yakına bakış sırasında kayma açılarının ölçümü tedavinin belirlenmesinde çok önemlidir. Kayma açılarının belirlenmesi için bazen tek göze bir süre kapama yaparak açı ölçümünün tekrarlanması da gerekebilir.

Ayrıca prizmatik cam testleri sonrasında, üç boyutlu görme, göz hareketlerinin değerlendirilmesi de önem taşır.

Yetişkinlerde Şaşılık Ameliyatı

Yetişkinlerde şaşılık ameliyatı çoğu zaman başarı ile tedavi ettiğimiz durumlardır. Ancak hastaların sabırlı ve istekli olması gerekir. Riskleri görece az olan bu müdahaleler ile uzun süreli başarılı sonuçlar elde ediyoruz.

Buna rağmen bazı hastaların 2. veya 3. müdahale gerekebileceği unutulmamalıdır. Yetişkinlerde şaşılık tedavisi ile psikososyal yaşamda konfor artışı çoğunlukla sağlamak mümkündür.

Göz Kayması

Yetişkinlerde ameliyat dışı tedavi yöntemleri arasında prizmatik gözlükler ve nörotoksin uygulaması bulunmaktadır.

Şaşılık tedavisinde Prizmatik gözlükler sıklıkla kayma açısı 10-15 Prizmadan az ise uyguladığımız bir yöntemdir. Bunun yanında kaymanın kısa süreli veya geçici olacağını düşünüyorsa yine prizmatik gözlüklerden faydalanıyoruz.

Nörotoksin uygulamalarını özellikle ani ortaya çıkan Altıncı sinir felci gibi durumlarda kullanıyoruz. Felce uğrayan kasın karşıt kasına uyguladığımız nörotoksin ile çift görmeyi gidermekteyiz.

Yetişkinlerde Göz Kayması

Şaşılık, göz hastalıkları içerisinde en zor alanlardan birisidir. Sadece kozmetik bir sorun da değildir, insanların özgüven ve sosyal ilişkilerini birincil olarak etkileyen bir sorundur. Bu problem çözmek için yeterli zaman, özen ve sabır gösterilmelidir. Yıllarca süren bir sorun bazen tek bir müdahale ile çözümlenirken bazen ise aşamalı bir çözüm olabileceği, tam tedavi yerine mümkün olan en iyi pozisyonun hedefleneceği bilinmelidir.

Göz kayması tedavisinin başarısı erken dönemdeki kaymanın giderildiği hastalarda çoğu zaman daha yüksektir. Bu nedenle hastalarımızda ameliyat bitimi ve ertesi gün kontroller önem taşımaktadır. Bu kontrollerde gereken hastalarda erken dönemde tekrar ayarlama yapılması uzun dönem başarı için önemlidir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebeklerde goz kaymasi ameliyati
Bebeklerde Göz Kayması Ameliyatı

Bebeklerde göz kayması ameliyatı ileride başka sorunlara neden olur mu? Bebekler…

Devamını Oku
sasilik
Şaşılık

Şaşılık durumunda gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakmasıyla karşılaş…

Devamını Oku
bebeklerde goz kaymasi tedavisi
Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi

Bebeklerde doğumdan itibaren görülen göz kayması gelecek zamanlar için bebeğin görme …

Devamını Oku