Şaşılık

Şaşılık durumunda gözlerin aynı hizada olmaması ve farklı yönlere bakmasıyla karşılaşılmaktadır. Senkronik bir şekilde oluşması gereken göz hareketlerinin olmamasıdır. Normal koşullar altında gözler, birbirine paralel olacak şekilde hareket etmektedir.

Bir göz düz bakıyorken diğer göz dışa, içe, yukarı ya da aşağı bakabilmektedir. Bu kaymalar bazı durumlarda her iki göz içinde geçerli olabilmektedir. Sağlıklı bireylerde her iki gözde birbirine uyumlu ve paralel bir şekilde hareket etmelidir. Bu paralel hareket etme kabiliyetinin çeşitli sebeplere bağlı olarak bozulması durumunda ise gözde kayma oluşmaktadır.

Gözde kayma genellikle bebeklik, erken çocukluk dönemlerinde saptanabilen bir göz rahatsızlığıdır. Bu noktada bebeklerde 3 aya kadar zaman zaman görülen şaşılıklar normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Fakat bu durumun 4. aydan sonra da devam etmesi göz sağlığında yaşanan bir probleme işaret etmektedir.

Göz Kayması Belirtileri

Göz kaymasına sahip bireylerde özellikle de bir noktaya odaklanılma esnasında gözün biri normal konumunda bulunurken diğer göz kayar ve çok daha farklı bir açıda yer alır.

Çocukluk yıllarında yaşanmakta olan şaşılık özellikle de güneşli ortamlarda tek gözün kapatılması ya da her iki gözünde kullanılmasını sağlamak amacıyla başın öne eğilmesi başta olmak üzere çeşitli belirtiler ile kendini göstermektedir. Bu durumlara ek olarak görülmekte olan göz kayması belirtileri ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Göz ve çevresinde sulanmaların meydana gelmesi
  • Herhangi bir nesneye odaklanıldığında nesnenin çift olarak görülmesi
  • Göz ve baş ağrıları
  • Bulanık görme problemi
  • Bir yöne bakarken gözler yerine kafanın çevrilmesi
  • Özellikle de yüksek ışıklı ortamlarda tek gözün istemsiz bir şekilde kısılması
  • Gözlerin normal hareketlerinin kaybolması
  • Özellikle de uzun süre yürüdükten sonra denge problemlerinin yaşanması
  • Fotoğraf çekiminde ortaya çıkan gözlerdeki kırmızı parlamanın sarıya dönmesi
  • Ani bir şekilde başlayan göz kaymaları. Bu durum son derece önemli bir bulgudur. Şaşılığın yanı sıra kafatasının içinde ya da göz içinde kitle varlığının da belirtisi olabilmektedir.

En çok bilinen şaşılık belirtisi gözlerde kayma, dışarıdan bakıldığı zaman oldukça rahat bir şekilde fark edilmektedir. Bu noktada dikkatli davranmakta fayda vardır. Özellikle de düşük orandaki göz kaymaları, ailelerin gözünden kaçabilmektedir. Şaşılığın ilerlemesiyle birlikte göz tembelliği gibi nispeten daha ciddi sonuçlar gelişebilmektedir. Bu nedenle erken tanı ve bu doğrultuda tedavinin oldukça önemli olduğunu söylemek mümkündür.

Göz kayması yalnızca çocukluk ya da bebeklik döneminde değil ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Daha önce herhangi bir şekilde gözde kayma şikayeti olmayan bireylerde dahi aniden ortaya çıkmakla birlikte kişilerde denge kaybı ya da çift görme gibi belirtilerin ortaya çıkmasına da neden olmaktadır.

Göz Kayması Nedenleri

En sık karşılaşılan göz kayması nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Bireyde genetik yatkınlığın olması . Ailesinde şaşılık yaşayan kişiler bulunan bireylerde, şaşılık görülme oranı çok daha yüksektir.
  • Diyabet hastalığına sahip olunması
  • Gözlük numarası yüksek olan çocuklarda net görmek için gözleri kısma gibi hareketlerle çabalama sonucunda şaşılığın ortaya çıkması.
  • Beyin tümörü varlığı
  • Beyin ya da beyin çevresinde aşırı sıvı birikmesi durumu
  • Annenin hamilelik döneminde geçirdiği hastalıklar da şaşılık durumunun ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Ayrıca erken doğum, uzamış doğum, zor geçen doğumlar, doğum sonrasında oluşan çeşitli travmalar ve yüksek ateşli hastalıkların atlatılması da şaşılık hastalığına neden olabilmektedir.
  • Beyin felci ya da beyni etkileyen travmalar
  • Çocukluk döneminde geçirilen ateşli hastalık, travma ve kazalar
  • Hipertansiyon hastalığının varlığı

Göz Kayması Muayenesi

Gözde kayma teşhisi uzman bir göz doktoru tarafından yapılacak detaylı muayenenin ardından kolaylıkla koyulabilmektedir. Bu noktada ailesinde şaşılık vakaları olan bireylerde gözünde kayma görülme ihtimali daha yüksek olduğunu belirtmek gerekir. Hastalığın özellikle de çocukluk döneminde teşhis edilmesi, başarılı bir tedavi uygulanabilmesi açısından oldukça önemlidir.

Bu nedenle çocuklar 6 yaşına kadar birkaç defa göz kontrolüne götürülmelidir. Çünkü hastalığın erken teşhis edilememesi estetik sorunlara ek olarak tüm yaşam boyunca devam edecek olan görme azlığı gibi komplikasyonların gelişmesine de neden olabilir. Ayrıca bazı hastalarda beyin ya da göz içerisinde de çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir.

Şaşılık Türleri

Şaşılık çeşitleri; göz kaymasının türüne göre sınıflandırılmaktadır ve içe kayma, dışa kayma ve yukarı kayma şeklinde 3 farklı gruba ayrılır. Oluşum nedenine göre oluşan göz kayması ise şu şekilde sınıflandırılmaktadır;

  • Gizli şaşılık
  • Kas felci geçirilmesine bağlı şaşılık
  • Doğumun ardından gelişen şaşılık
  • Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan şaşılık

Şaşılık Tedavi Yöntemleri

Şaşılık tedavisi için tercih edilecek olan yöntem; hastanın yaşı, hastalığın durumu, şaşılık tipi ve görme keskinliği gibi faktörler göz önünde bulundurularak belirlenir. Şaşılık birçok farklı sebebe bağlı olarak gelişim gösterdiği için tedavisi de duruma ve kişiye göre değişiklik göstermektedir.

Gözlükle Şaşılık Tedavisi: Özellikle de çocuklar için sıkça kullanılan bir yöntem olarak bilinmektedir. Hastanın düzenli bir şekilde gözlük kullanmasıyla birlikte şaşılık durumu tamamen ortadan kaldırılır.

Kapama Tedavisi: Bu yöntem, göz tembelliği gelişmiş kişiler için uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Ortoptik Tedavi: Bu yöntem her iki göze de görme yeteneği ve derinlik hissiyatının yeniden kazandırılması için yapılan bir takım egzersizlerden oluşmaktadır.

Nöro toksin Şaşılık Tedavisi: Bu yöntemde şaşılığa sebebiyet veren kas / kas grubunun içerisine nöro toksin enjeksiyonu gerçekleştirilmektedir. Bu sayede gözlerde tekrardan paralellik sağlanmış olur. Bu işlemin etkisi yaklaşık olarak 6 ay boyunca devam etmektedir. Bu yöntem özellikle de sinir felci yaşanmasından kaynaklı olarak gelişen şaşılığın tedavisinde kullanılmaktadır.

Göz Kayması

Şaşılık Ameliyatı

Şaşılık ameliyatı, genel olarak göz küresinin dışında yer almakta olan kaslar üzerinde gerçekleştirilen bir cerrahi müdahaledir. Bu noktada hedef iki göz arasındaki paralelliğin sağlanması, dolayısıyla şaşılık durumunun ortadan kaldırılmasıdır. Şaşılık ameliyatında kas gruplarının gücü, duruma göre azaltılır ya da arttırılır. Ayrıca müdahale esnasında kasların etki noktaları da yeniden düzenlenmektedir.

Göz kayması ameliyatı sonrası ilk gece gözün kapalı tutulması gerekmektedir. Bu nedenle göz ve göz çevresine bandaj yerleştirilir. Bandajın ertesi gün açılması yeterli olacaktır. Bandaj açıldıktan sonra göz ve çevresi özellikle de kirpik dibi bölgeleri steril gazlı bezler kullanılarak temizlenmelidir. Ameliyatın ardından hastaların 3 gün boyunca dinlenmeleri ve bu süreç boyunca ağır aktivitelerden kaçınmaları tavsiye edilmektedir.

Göz kayması ameliyatı ardından 6 – 7 gün geçmesi ile birlikte hastalar günlük yaşantılarına tamamen geri dönebilirler. Ameliyattan sonra gözlerde kızarıklık gibi durumların ortaya çıkması gayet normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Bu kızarıklıklar 3 – 4 haftaya kadar devam edebilir. Bu noktada damla kullanımıyla gözlerdeki kızarıklığı azaltmak mümkündür.

Şaşılık ameliyatı, cilde herhangi bir dikiş atılmadan yapıldığı için iyileşme sürecinin oldukça hızlı olduğunu söylemek mümkün. Dikişsiz ameliyat yöntemi özellikle de bebeklerde ve çocuklarda kullanılmakta olup, çok kısa bir süre içerisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Gözler, büyük oranda ameliyatın yapıldığı ilk bir haftalık süreçte düzelmektedir.

Şaşılık Ameliyatı Fiyatı

Şaşılık ameliyatı fiyatı, göz kayması ameliyatı olacak kişinin şaşılık türü ve müdahale edilecek kas sayısına göre değişiklik göstermektedir.

 

Çocuklarda Şaşılık Tedavisi

 

Bazı göz kayması tiplerinde gözlük tedavisi uygulanmaktadır. Bu nedenlerde çocuklarda şaşılık tedavisi için ilk olarak uzman hekim nasıl bir gözlüğe ihtiyaç duyulacağını tespit edecektir. Bu noktada eğer hastada göz tembelliği de görülüyorsa gözlük tedavisine ek olarak göz kapama tedavisi uygulanması da gerekebilmektedir. Unutulmamalıdır ki şaşılık tedavisi ne kadar erken yapılırsa başarılı sonuçların alınma ihtimali de o kadar yüksektir.

Yaş ilerledikten sonra yapılan tedavilerde eski görme keskinliğini yakalamak her zaman mümkün değildir. Çocuklarda herhangi bir belirti görülmüyor olsa dahi ailelerin çocuklarını belirli aralıklarla uzman göz doktoruna götürmesi tavsiye edilmektedir. Çocuklar 6. ayda, 1 yaşında, 3 yaşında ve 6 yaşında göz doktoruna muayene olmalıdır.

Yetişkinlerde Şaşılık Tedavisi

Yetişkinlerde şaşılık tedavisi için özellikle de şaşılığın başlangıç dönemi ele alınmaktadır. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan şaşılık her zaman çok önemli bir durumdur ve çok daha ciddi durumların habercisi olabilmektedir. Bu nedenle hastalığın sebebi ve hastalık sonucunda ortaya çıkan belirtiler dikkatli bir şekilde araştırılmalıdır. Bu araştırmalar sonucunda elde edilen veriler doğrultusunda zaman kaybetmeden tedaviye başlanmasında da fayda vardır. Bu noktada şaşılığın oluşumuna diyabet ya da şeker gibi göz sağlığından bir nebze uzak hastalıklar da neden olabilmektedir.

Yetişkinlik döneminde özellikle de şaşılığa bağlı olarak çift görme durumunun ortaya çıkması bireylerin hayat kalitelerini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilmektedir. Yetişkinlerde şaşılık ortaya çıkması durumunda kayma miktarına göre tedavi planlaması yapılması gerekmektedir. Çeşitli tedavi yöntemleri kullanılarak başta çift görme olmak üzere yetişkinlerde birçok belirtiye yol açan göz kayması durumunu ortadan kaldırmak ve bireyin yaşam kalitesini eski haline getirmek mümkündür.

Yetişkin yaşlarda uygulanan göz kayması cerrahisi işlemi ardından beyinde yer alan adaptasyon merkezinin gözlerin yeni pozisyonuna uyum sağlama kabiliyetinde azalmalar ortaya çıkacaktır. Bu nedenle ameliyatın ardından çift görme durumunun gelişmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle özellikle de yetişkin hastalarda ameliyattan önce hastanın cerrahi için ne oranda uygun olduğu detaylı bir muayenenin ardından değerlendirilmelidir.

Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Şaşılık Nasıl Oluşur?

Göz yapısında; gözün dış katmana yapışmasını sağlayan ve sağa, sola, aşağı, yukarı hareketleri sağlayan 6’lı kas grupları yer almaktadır. Bu kaslardan birinde güç kaybı azalması ya da artışı yaşanmasına bağlı olarak iki gözün senkronize bir şekilde hareket etme kabiliyeti zayıflar. Bu durumun sonucu olarak şaşılık gelişir. Bu noktada kas gruplarında görülen farklılıklar çeşitli nedenlere dayandırılabilmektedir.

Göz Kapama Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Şaşılığı olan kişilerde göz kapama tedavisi göz tembelliğinin durumu ve hastanın yaşı gibi faktörler doğrultusunda uygulanmaktadır. Yapışkanlı göz kapatma pedleri kullanılarak, iyi gören göz günde belirli aralıklarla kapatılır. Bu işlem sayesinde göz tembelliğinin görüldüğü göz kullanılmaya zorlanmış olur ve böylelikle tembellik durumu ortadan kaldırılır.

Kapama tedavisinde hasta eğer gözlük kullanılıyorsa gözlük takmaya devam etmeli, gözlük kullanmaya ara vermemelidir. Uzman hekim tarafından önerilen süre boyunca göz kapama tedavisi uygulandıktan sonra görme keskinliğindeki artış miktarı saptanır. Bu saptama sonucunda göz kapama tedavisine devam edilip edilmeyeceği, devam edilecekse ne kadar takılacağı gibi konular hakkında karar verilmesi sağlanır. 

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebeklerde goz kaymasi tedavisi
Bebeklerde Göz Kayması Tedavisi

Bebeklerde doğumdan itibaren görülen göz kayması gelecek zamanlar için bebeğin görme …

Devamını Oku
sasilik ameliyati
Şaşılık Ameliyatı

Şaşılık ameliyatı, göz kaslarına müdahaleler gerçekleştirilerek şaşılığın tedavisini …

Devamını Oku
neden sailik ameliyati yapiyoruz
Neden Şaşılık Ameliyatı Yapıyoruz?

Şaşılık ameliyatı öncesinde en önemli sorulardan bir tanesi de neden şaşılık ameliyat…

Devamını Oku