Bebek ve Çocuk Göz Muayenesi

Görme, yenidoğan döneminden itibaren özellikle ilk bir yılda olmak üzere hızla gelişir ve 7 yaşında sağlıklı bir yetişkinin görme kalitesine erişir. Doğumdan sonra hem gözün hem beynin anatomik, histolojik ve fizyolojik değişimiyle bu sağlanır.

Görmenin gelişimini sekteye uğratacak herhangi bir duruma erken müdahale edilmediğinde meydana gelecek görme kaybını geri döndürmek çok zor olduğundan, göz gelişiminin sağlıklı bir şekilde devam edip etmediğinin takibi çok önemlidir. Bu nedenle birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de bebek ve çocuk göz muayenesi doğumdan itibaren sağlık bakanlığının tarama programı kapsamındadır.

Doğum sonrası ilk muayene çocuk hekimi tarafından gerçekleştirilmektedir. Yenidoğan döneminden sonraki dönemde düzenli göz muayeneleri önem taşır. Hiçbir sorunu olmasa bile her bebek düzenli göz muayenesi olmalıdır.

​​​​çocuk göz muayenesi

Bebeklerde Göz Muayenesi Hangi Ayda Yapılır?

Bebeklerde göz muayenesi mutlaka doğumdan sonra yapılmalıdır. Yenidoğan döneminde ilk muayene 15. gün kontrolünde çocuk doktoru tarafından yapılmakla birlikte, eğer imkan varsa ilk 3 ayda uzman bir göz hekimi tarafından da muayene edilmelidir.

Bu muayeneden sonraki ilk göz muayenesi bebek 6-9 aylıkken önerilir. Bu muayenede bebeğin her iki gözle takibi, şaşılık varlığı ve göz derecesinin olup olmadığı ve göz arkası değerlendirilir.

bebek göz muayenesi ne zaman yapılır ​​​​​​

Eğer aile göz kayması, göz titremesi, göz bebeğinde beyazlık veya bebeğin takip etmediğinden şüpheleniyorsa mümkün olan en erken zamanda göz muayenesinin yapılması gerekir.

Hiçbir şikayeti olmasa bile tüm çocukların yıllık olarak düzenli göz muayenesinin yapılması gerekir. Ayrıca bu aşamada foto tarama cihazı gözlerde kayma varsa bunu da belirlemektedir.

bebek göz muayenesi

Bebek Göz Muayenesi Nasıl Yapılır?

İlk olarak ışık reflekslerini kontrol ediyoruz, ışık refleksleri bize gözün sinir tabakasının çalışması konusunda önemli bilgiler verir.

Sonraki aşamada, kırmızı ışık yansıma testi yapıyoruz. Bu test ile doğumsal katarakt ve retina tümörlerini teşhis imkanı sağlıyor.

Muayenenin 3. aşamasında, bebeklerde obje takibi testini her iki göz için ayrı ayrı gerçekleştiriyoruz.

4. testimiz, şaşılık testleri. Örtme açma testleri adını da verdiğimiz bu test ile şaşılık teşhisini gerçekleştirebiliyoruz.

5. aşamada ise göz numaralarının belirlenmesidir, bu aşamada olası bir göz tembelliği erken teşhisi sağlanmış oluyor.

Son olarak retina taraması ile çocuk göz doktoru muayenesini tamamlıyoruz ve hastamıza detaylı bir epikriz raporu hazırlıyoruz.

Bebeklerde Göz Kayması

Bebeklerde göz kayması ihmal edilmemesi gereken önemli bir konudur. Şüphe halinde bile mutlaka detaylı bir göz muayenesi gerekir.

Bebeklerde göz kayması, içe-dışa, yukarı-aşağı veya çapraz yönlü olabiliyor.

Böyle bir durumda mutlaka ayrıntılı bir göz muayenesi yapılmalı, altta yatan sebepler; nörolojik bozukluklar, doğumsal katarakt, retina anomalileri, görme azlığı, göz tembelliği ve göz bozukluğu araştırılmalıdır.

bebeklerde şaşılık ​​​​​

Bebeklerde göz kayması tedavisi teşhisi kadar önem taşır. Yalancı şaşılık ile gerçek şaşılık birbirinden ayırt edilmelidir. Sonrasında ise numaralı veya prizmatik özel gözlükler ve ameliyat gibi seçenekler ile bebeklerde göz kaymasını tedavi ediyoruz.

Çocuklarda göz tembelliğinin en önemli sebepleri şaşılık ve kırma kusuru dediğimiz göz derecesinin olmasıdır. Bunların erken tespiti için düzenli göz kontrolü öneriyoruz. Ailesel yatkınlık olabileceği için, ailede kayma, tembellik veya diğer göz hastalığı öyküsü olanlar bu konuda daha titiz olmalı, bebeklikten itibaren düzenli göz kontrollerini aksatmamalıdırlar.

göz tembelliği ​​​​​

Bebeklerde Göz Çapaklanması Neden Olur?

Bebeklerde göz çapaklanması başlıca 2 nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Birinci neden; solunum yolu enfeksiyonunu takiben göz nezlesi gelişmesidir. İkinci neden ise; doğumsal göz yaşı kanal tıkanıklığı nedeniyle 1. aydan itibaren sulanma ve çapaklanma atakları oluşmaktadır.

Bu iki durumun ayrımı oldukça önemlidir. Bebeklerde göz çapaklanması iyi anlaşılması ve gerekirse hızlı bir şekilde tedavi edilmesi gereken bir sorundur.

Bebeklerde Göz Sulanması Masajı Nasıl Yapılır?

Bebeklerde göz yaşı kanalı tıkanıklığı, gözlerde sulanmaya ve çapaklanmalara neden olmaktadır. Bebeklerde göz sulanması durumunda öncelikle masaj tedavisi yapıyoruz. Bu masajın doğru teknik ile uygulanması çok önemlidir.

Ben öncelikle masajın göz suluyken yapılmasını öneriyorum. Buradaki amacımız göz yaşının göz kanalına giderek, basınçla kanalı açmasıdır. Bu nedenle kuru bir gözde masajın böyle bir etkisi olmayacaktır. Gözün iç kısmındaki pınar bölgesine hafifçe bastırılarak göz yaşının kanal içerisine gitmesini sağlamak yeterlidir.

Bebeklerde Gözyaşı Kanalı Tıkanıklığı Sondalama

Bebeklerde göz yaşı kanalı tıkanıklığı masaj ile açılmıyorsa 12. ayda artık mutlaka sondalama adını verdiğimiz işlemi uyguluyoruz. Sondalama ile göz kanalında tıkanıklığa neden olan zarların açılmasını sağlıyoruz.

Sondalama işleminde, ucu sivri olmayan, künt uçlu ‘prob’ adını verdiğimiz bir yaklaşık 0.5 mm kalınlığında bir sondanın, kanal içerisinde 2-3 cm kadar ilerletilmesi ile kanalı açarak buruna ulaşılması işlemidir.

Biz sondalama işlemini mutlaka burun endoskopik kamera ile görüntülemesi eşliğinde yapıyoruz, yani buruna sondanın ulaştığının kamera ile görüyoruz ve sonrasında işlemi sonlandırıyoruz.

Bebek ve çocuk dostu bir ortamda muayene olmak için bize ulaşın.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

ogrenme guclugu ve goz sagligi
Öğrenme Güçlüğü ve Göz Sağlığı

Öğrenme ve görme duyusu arasında çok yakın bir ilişki vardır. Bir çocuğun okulda öğre…

Devamını Oku
goz tembelligi
Göz Tembelliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tembelliği, çocukluk çağında bir veya iki gözde görmenin uygun bir şekilde gelişm…

Devamını Oku
bebeklerde gorme gelisimi
Bebeklerde Görme Gelişimi

Yenidoğan döneminden itibaren 7 yaşına kadar göz ve görme gelişimi devam eder.…

Devamını Oku