Bebek ve Çocuk Göz Doktoru Muayenesi Neden İhmal Edilmemeli?

İnsan vücudunun en önemli uzuvlarından birisi kuşkusuz gözdür. Zira eksikliğinde ya da görme ile ilgili belli başlı problemler oluştuğunda tüm yaşamımızı etkileyen bir durum ortaya çıkar. Hayat kalitemizi önemli ölçüde etkileyen göz sağlığına dikkat etmek hayati bir durumdur.

Özellikle de bebek ve çocuk yaşlardan itibaren belirli periyotlarda göz muayenesi olmak, görme yetimizde meydana gelebilecek herhangi bir sorunun önüne geçilmesini sağlar.

Görme yetisi diğer yetilerimiz gibi belirli bir sistem ile sağlanır ve bu sistemin gelişimi doğum öncesinde gelişmeye başlar ve doğumdan sonra da gelişimine devam eder. Kişinin görüşü kişisel ve aynı zamanda da öznel özellik göstermesinden dolayı bebek ve çocuklar görme ile ilgili sorunun farkında varamazlar.

Bundan dolayı doğumdan sonra ilk dikkat edilmesi ve yapılması gerekenlerden birisi hiç şüphesiz bebeğin göz muayenesidir. Bebeklerde meydana gelen görme sorunları ilerleyen zamanlarda öğrenmeleri gereken görsel argümanları öğrenmelerini olumsuz bir şekilde etkiler.

Bu durum bebeklerde ve çocuklarda göz doktoru muayenesinin ne denli önemli olduğunun başlıca sebepleri arasında yer alır çünkü erken teşhis ile çocuğun yaşayacağı olası görme problemlerinin önüne geçilebilir. Bu noktada tedavilerden önce erken teşhis son derece büyük bir önem arz eder.

Bebeklerde ve Çocuklarda Görme Gelişiminin Aşamaları

Temel olarak bebeklerde ve çocuklarda görme aşamalarını üç ana başlık altında toplayabiliriz.

  • Bebeklik: Doğumdan üç yaşına kadar olan sürede meydana gelen gelişimleri kapsar.
  • Okul Öncesi: Genellikle 3 - 5 yaş aralığındaki sürede görüş açısı hızla gelişmeye devam eder.
  • Okul Yaşı: 6 - 18 yaş aralığını kapsayan bu dönemde normal çocuklarda görme yetisi oldukça gelişmiştir.

Bebeklik (Doğumdan 3 Yıla Kadar)

Bir bebeğin görüşü, yaşamlarının ilk birkaç ayında hızla gelişir ve yaklaşık beş aylıkken mesafeyi (derinlik algısı) kavrama yeteneği gelişir. İki yaşına kadar bir çocuğun el-göz koordinasyonu ve derinlik algısı iyi bir seviyede gelişmiş olmalıdır.

Bu dönemde herhangi bir görme soruna karşı çeşitli tedavi yöntemleri gelişmiştir. Bu dönemde yapılacak tedaviler ilerleyen aşamalarda sorunun ortadan kalkmasına yöneliktir.

Okul Öncesi (3 - 5 Yaş)

Uyum yeteneğinin gelişimi (gözün/gözlerin belirli bir süre içinde çeşitli mesafelerde ve farklı sıralarda uyaranlara odaklanma yeteneği), verjans yeteneği (tek binoküler görüşü elde etmek veya sürdürmek için her iki gözün zıt yönlerde hareketi) ve göz hareketleri çocuk yaklaşık beş yaşına gelene kadar devam eder.

Oyuncaklar, oyunlar ve oyun zamanı etkinlikleri, görme gelişimi sürecini uyararak buna yardımcı olur. Çocuklar, görmelerinin düzgün bir şekilde geliştiğinden ve okula başlamadan önce göz hastalığına dair hiçbir kanıt bulunmadığından emin olmak için 3-5 yaşlarında kapsamlı bir göz muayenesinden geçmelidir.

Okul Yaşı (6 - 18 Yaş)

Bu dönemde meydana gelebilecek görme problemleri, çocuğun kendisi veya ebeveyn fark etmeden gerçekleşebilir. Bunun olma riskini azaltmak için 6 - 18 yaş arası çocuklar belirli periyotlarda göz muayenesi yapılmalıdır. Kırma kusurları olarak bilinen miyopi, hipermetropi ve astigmatizma tespit edilebilir.

Odaklanma (nesnelerden uzaklaştıkça net görüşü hızlı ve doğru bir şekilde koruma yeteneği), izleme (bir nesneden diğerine bakarken gözleri hedefte tutma yeteneği) ve koordinasyon ile ilgili sorunlar okul ve spor performansını etkileyebilir.

Çocuklarda Görme Probleminin Önüne Geçmek

Çocuklar geliştikçe görme değişikliklerinin meydana gelmesi normaldir. Ancak bu durumun herhangi bir görme kaybı ile sonuçlanmaması veya hayat kalitesini etkilememesi için belirli periyotlarda göz muayenesinin yapılması gerekir. Bu sadece çocuklarda değil aynı zamanda yetişkinler için de gelişen bir durumdur. Belirli periyotlarda çocuklarda göz muayenesi yapıldığında;

  • Erken teşhis ile birlikte uygulanan tedavi yöntemleri ile görme yetisinin kaybolmaması sağlanır.
  • Ayrıca göz doktoru gözetiminde göz muayenesi yapıldığında bu durum herhangi bir zamanda meydana gelen olası ancak normal durumlar karşısında en iyi şekilde yaklaşılmasını sağlar. Bu durum yanlış alternatif tıp uygulamalarının önüne geçerek durumun daha kontrollü bir şekilde ele alınmasını sağlar.

Sizler de bu noktada çocuklarınız ve bebekleriniz için göz doktoru muayenesi ile bu durumların önüne geçmek ve çocuklarınızın daha kaliteli bir yaşam sürdürmesini sağlamak istiyorsanız bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

bebek ve cocuk goz muayenesi
Bebek ve Çocuk Göz Muayenesi

Yenidoğan döneminden sonraki dönemde düzenli göz muayeneleri önem taşır. Hiçbir …

Devamını Oku
goz tembelligi
Göz Tembelliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tembelliği, çocukluk çağında bir veya iki gözde görmenin uygun bir şekilde gelişm…

Devamını Oku
bebeklerde gorme gelisimi
Bebeklerde Görme Gelişimi

Yenidoğan döneminden itibaren 7 yaşına kadar göz ve görme gelişimi devam eder.…

Devamını Oku