Göz Kaymasını Engellemek Mümkün mü?

Şaşılık genellikle göz kayması olarak adlandırılır, birkaç farklı yoldan ortaya çıkabilir. Göz kayması "her iki gözün de aynı yere aynı anda bakmadığı bir durum" olarak tanımlayabiliriz. İçe şaşılık (ezotropya), dışa doğru göz kayması (ekzotropya), yukarı doğru (hipertropya) veya aşağıya doğru (hipotropi) şaşılık ameliyatı şeklinde karşımıza çıkabiliyor.

Bazen şaşılık sadece bir bakış yönünde, sağa veya sola bakarken ortaya çıkabilir. Bazen şaşılık göz kaymasına neden olmaz ancak kişinin başını eğmesine ve boyun ağrılarına sebep olabilir. Şaşılık sadece yakında ortaya çıkabilir veya sadece uzağa bakarken ve dalgınlık sırasında ortaya çıkıyor olabilir.

Göz Kaymasını Engellemek Nasıl Mümkün? Ameliyat Kesin Gerekli mi?

Şaşılıkların bir bölümü, bebeklerde ve küçük çocuklarda kalıtım ya da fiziksel gelişim sırasındaki sorunlardan kaynaklanır. Çocuklarda görülen çoğu vaka beyin, kaslar ve göz sinirleri arasındaki zayıf iletişimden kaynaklanır. Ancak, ilerleyen yaşlarda da şaşılık ortaya çıkabilmektedir.

Örneğin; inme, kafa travması veya diyabet hastası yetişkinlerde de görülebilir. Durum çift görme, derinlik algısı eksikliği ve tedavi edilmezse görme alanı kaybına neden olabilir.

Göz Kaymasını Engellemek Mümkün Mü? Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi seçenekleri, reçeteli gözlüklerden cerrahi olarak gözleri hizalamaya kadar değişmektedir. Bununla birlikte, egzersizler tıbbi tedavinin yerine geçmemelidir. Şaşılık tedavisi planlamasından önce, mutlaka uzman bir hekim tarafından değerlendirme yapılmalıdır.

Şaşılık Muayenesinde Nelere Bakıyoruz?

  • Görme oranları
  • Gözlerin farklı yönlere hareket kabiliyeti
  • İki göz ile aynı anda odaklanma kabiliyeti
  • Ameliyat sonrası çift görme riskinin belirlenmesi
  • Gözün kayma açısını uzak ve yakın mesafelere bakarken ölçüyoruz
  • Üç boyutlu görme yeteneği
  • Gözün anatomik yapısı

Kalem Yaklaştırma Egzersizi

Kalem egzersizleri, her iki gözü de aynı sabit noktaya yönlendiren basit oküler egzersizlerdir. Öncelikle başlama pozisyonu şu şekilde; elimize bir kalem alıyoruz ve kalemi burnumuzun hizasında gözlerimizden olabildiğinde uzağa getiriyoruz.

Her iki gözümüzle elimizdeki objeye odaklanıyoruz. İki gözümüzle kaleme odaklandıktan sonra kalemi yavaşça burnumuzun köprüsüne doğru hareket ettiriyoruz. Olabildiğince her iki gözümüzle odaklanmış bir şekilde tutuyoruz ve görüş bulanıklaşınca duruyoruz.

Brock Teli Egzersizi

İsviçreli göz doktoru Frederick Brock, göz koordinasyonunu iyileştirmek için bu alıştırmayı geliştirmiştir. Üç farklı renkli boncuk alıp, yaklaşık 5 metre uzunluğunda bir ipe diziyoruz. İpin bir ucunu tutamak veya uzaktaki bir noktaya sabitliyoruz.

Boncukları eşit mesafelerde uzatarak ipin diğer ucunu burnunuza sıkıca tutun. İki gözümüzle boncuklara odaklanarak, gözlerimizin kaymadan birbirine yaklaşmasını ve uzaklaşmasını sağlıyoruz. Gözlerimizi boncuktan boncuklara doğru kaydırırken odaklandığımız boncuk tek görünürken, diğer boncuklar birbirine uzak ve çift görünmelidir.

Şaşılık Ameliyatları

Göz kaymasının diğer bir tedavi seçeneği de göz kası ameliyatlarıdır. Bu ameliyatlarda göz kaslarının kısaltılması veya zayıflatılması ile gözlerin aynı hizaya getirilmesi sağlanır.

Şaşılık ameliyatları göz kaymasını engellemek için sıklıkla başvurduğumuz tedavi yöntemleri arasındadır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sasilik ameliyati sonrasi cift gorme
Şaşılık Ameliyatı Sonrası Çift Görme

Şaşılık ameliyatı öncesinde detaylı bir göz muayenesi gerçekleştiriyoruz. Bu muayened…

Devamını Oku
sasilik ameliyati turleri
Şaşılık Ameliyatı Türleri

Göz üzerindeki kasların orijinal yerinden alınarak daha geriye transfer edilmesi ile …

Devamını Oku
goz kaymasi tedavisinin bir sakincasi var mi
Göz kayması tedavisinin bir sakıncası var mı?

Göz kayması tedavisi basit bir işlem değildir ve öncesinde detaylı bir değerlend…

Devamını Oku