İçe Göz Kayması Tedavisi

Gözde içe kaymayı Ezotropya olarak adlandırıyoruz. İçe göz kayması için birden fazla çeşit bulunmaktadır. Her içe göz kaymasını aynı şekilde tedavi etmiyoruz, bu nedenle içe kaymanın öncelikle tipini belirlemek gerekir.

İçe Göz Kayması Türleri

 

Bebeklerde İçe Göz Kayması

Bebeklerde içe göz kayması yaklaşık hastamız 1-4 aylık iken başlayan giderek artan ve belirgin bir içe göz kayması nedeniyle bize en sık 6-7 aylık iken başvurmaktadırlar. Bu içe kaymanın şüphede bırakmayacak şekilde gerçek bir içe kayma şeklinde olduğunu belirtmekte fayda var.

Yani ara sıra olan veya sağa-sola bakış sırasında olan bir kayma değil, bir göz ile sağa diğer göz ile sola bakmak şeklinde olan gözlerin çaprazlaştığı bir kayma şeklidir. Bebeklerde içe göz kayması eğer başka bir sorun eşlik etmiyorsa, erken tedavisini önerdiğimiz bir durumdur.

Bugün artık erken tedavi ile iki göz ile görme yeteneğinin gelişme olasılığının daha yüksek yani ileriye dönük başarının daha yüksek olduğunu biliyoruz.

Hipermetropiye Bağlı İçe Göz Kayması (Akomodatif Ezotropya)

Hipermetropik bozukluğunun yüksek olması bazı çocuklarda özellikle 2 yaş civarında başlayan gözlerde içe kaymaya neden olur. Burada hipermetropinin gözlük ile düzeltilmesi şaşılığın düzelmesini sağlar. Özellikle +3 veya daha yüksek numaralarda gözde içe kayma riski daha fazladır.

Çocuklarda en sık rastladığımız bu içe kayma türünde gözlükler ile kaymayı tamamen kontrol etmek genelde mümkündür. Uygun hastalarda akomodatif ezotropya problemini; kontakt lensler ve lazer ameliyatı ile de tedavi edebiliyoruz.

Göz Kayması Gözlükle Düzelebilir mi?

Hipermetropiye bağlı göz bozukluklarında göz kayması gözlükle kontrol altına alabiliyoruz. Bu kontrol gözlük takıldığı süre boyunca geçerlidir.

Çocuklarda İçe Göz Kayması

Bebeklik döneminden sonra ortaya çıkan bazı içe kayma türleri ise, hipermetropik bozuklukla ilişkisi olmayan basit tipte içe kaymalardır. Gözlük tedavisine yanıt vermeyen bu kayma türü en çok 2-12 yaş arasında ortaya çıkar.

Bu kaymanın da cerrahi olarak düzeltilmesi oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Yine de öncelikle bu şekildeki hastalarımızda gözlükle tedavi şansı mutlaka araştırdığımız bir durumdur. Çocuklarda içe kayma tedavisinde uzun dönemli tedavinin başarısını en çok etkilyen şey, iki gözle görme oranları ve kişinin iki gözünü aynı anda kullanma yeteneğidir.

Çocuklarda içe göz kayması meydana geldiğinde eğer mümkünse bu faktörleri de mutlaka araştırıyoruz. Yani göz tembelliği araştırması ve eğer mümkünse üç boyutlu görme yeteneğinin tespitini yapıyoruz.

Yetişkinlerde İçe Göz Kayması

Yetişkinlerde içe göz kayması çocukluktan itibaren olan bir kayma olabileceği gibi, sonradan ortaya çıkan içe göz kaymaları da mevcuttur.

Yetişkinlerde göz kayması konusunda yaptığımız çalışmalarımızda birçok hastamızda gördük ki; kişiler çoğunlukla tedavinin risklerinden ve hastalığın tekrar etmesinden çekinmektedir.

 

İçe Göz Kayması Tedavisi

 

Hastalığın iyileşme şansı yerine riskleri konusunda ısrarlı bilgiler ve kişinin bu yöndeki düşünceleri ile birçok hasta tedaviden uzun süre çekinmekte veya vazgeçmektedir.

Yetişkinlerde gözde içe kayma nedeniyle başvuran hastalarımızda öncelikle ezotropya nedenini belirlemeye çalışıyoruz Ezotropyası olan hastalarda öncelikle görme oranlarının tespit edilmesi, sonrasında şaşılık testlerini gerçekleştiriyoruz.

Uzak ve yakında kayma açılarının ölçülmesi, çift görme testleri bu hastalarda gerçekleştirdiğimiz önemli testlerdir. Ezotropya için tedavi seçenekleri arasında cerrahi müdahale, gözlükteki prizmanın telafi edilmesi veya görme terapisi sayılabilir.

Yetişkinlerde içe göz kayması tedavisi çocuklardan farklılık göstermektedir. Ameliyatlara bu yaştaki hastalarımızda daha fazla ihtiyaç duyuyoruz. Diğer bir fark ise, yetişkinlerde içe göz kaymasının önemli bir sebebi de altıncı sinir felcidir.

Altıncı sinir felci olan hastalarımızda nörotoksin uygulaması ile çift görme ve gözde içe kayma tedavisinde başarılı sonuçlar elde edebiliyoruz.

Sonuç

Gözde içe kayma, diğer göz hastalıklarından çok farklıdır. Problemin çözümünde sıklıkla başvurduğumuz şaşılık ameliyatında göz kaslarına cerrahi olarak müdahale ediyoruz. Göz kası ameliyatı diğer göz ameliyatlarından tamamen farklıdır.

Örneğin bir katarakt veya lazer ameliyatından çok farklı tekniklerin uygulandığı bir ameliyat türüdür. Cerrahi müdahale çoğunlukla en son seçenek olarak bıraktığımız ancak en sık uyguladığımız yöntemlerden birisidir.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

gozde yukari kayma
Gözde Yukarı Kayma

Gözde yukarı kayma, bir gözün diğerine göre daha yukarıda yer almasıdır.…

Devamını Oku
Gözde Ara Sıra Dışa Kayma

Gözde ara sıra dışa kayma sorunu en çok karşılaştığımız gözde kayma türlerinden …

Devamını Oku
altinci sinir felci
Altıncı Sinir Felci

Altıncı sinir felci en sık karşılaştığımız göz sinir felci hastalığıdır. Al…

Devamını Oku