Göz Tembelliği Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz tembelliği, çocukluk çağında bir veya iki gözde görmenin uygun bir şekilde gelişmemesidir. Bebeklerde ve çocuklarda yaygın bir problemdir. Çocuklarda tarama programları ve ebeveynlerin bilinçlenmesi ile erişkinler arasındaki sıklığı giderek azalsa da, hala erişkinlerdeki görme azlığının en sık sebeplerinden biridir.

Bir çocuğun görmesi ilk birkaç yıl içerisinde gelişir. Bu yüzden mümkün olduğu kadar erken tanı konulması ve tedavi başlanması çok önemlidir. Aksi halde çocukta normal ve sağlıklı görme gelişmeyecektir.

göz tembelliği ​​​​​

Göz Tembelliğine Sebep Olan Durumlar

  • Şaşılık (Göz Kayması - Strabismus): Gözlerin farklı yönlere bakmasına şaşılık denilmektedir. Bir göz düz bakarken diğer göz ise içe, dışa, yukarı ya da aşağı bakabilir. Böyle bir durumda çift görmekten kaçınmak için çocuğun beyni düz olmayan gözden gelen görüntüyü baskılar. Bu da kayan gözün görme gelişimini bozar.
  • Kırma Kusurları: Gözün derecesinin olmasına kırma kusuru denilmektedir. Bunlar miyop (uzağı görememe), hipermetrop (uzağı ve yakını görememe), astigmattır (çarpık veya bulanık görme). Çocuğun bir gözünün derecesi diğerinden fazla olduğunda, yüksek derecesi olan göz bulanık görür. Beyin bu bulanık görüntüyü baskılar ve böylece o gözün görmesi gelişmez.
  • Bebeklik ve çocukluk çağında ortaya çıkan katarakt veya göz kapağı düşüklüğü (pitozis) göze giren ışığı engellediği için o gözün gelişimini engeller ve gözde tembellik oluşmasına sebep olur.

Göz Tembelliği Nasıl Anlaşılır?

Çocuğunuz bir gözünün diğerinden daha az gördüğünü anlayamaz. Siz de çocuğunuzun gözünde şaşılık veya herhangi bir sorun çıkana kadar bunu anlayamazsınız. Bu yüzden bebeklikten itibaren düzenli göz kontrolleri çok önemlidir.

bebeklerde şaşılık ​​​​​​

Ayrıntılı bir göz muayenesi ile bebekse her iki gözünün ayrı ayrı takip ve odaklanma özellikleri ile, daha büyüklerde ise resim ve şekillerle görme değerlendirilir. Şaşılık testleri yapılır ve gözün ön ve arka tabakasında görmeye engel olacak bir sorun olup olmadığına bakılır. Göz dereceleri ölçülür.

Göz Tembelliği Tedavisi

Göz tembelliği tedavisinde öncelikle yapılması gereken çocuğun derecesi varsa gözlüğünü vermektir. Sadece gözlükle çoğu çocuğun görme düzeyleri belirgin olarak artar.

Gözlüğe alışma ve görmenin artması yaklaşık 2 ay kadar beklendikten sonra kapama tedavisi başlanır. Kapama tedavisinde iyi gören göz her gün belli bir süre kapatılarak az gören gözün çalıştırılması amaçlanır.

Bir gözünde kayması olan ve gözlük derecesi olmayan çocuklarda kapama hemen başlanır. Şaşılık ameliyatı yapılana kadar tembel gözün görmesi mümkün olduğunca arttırılmaya çalışılır.

​​​​​​göz tembelliği şaşılık ameliyatı

Bazen tüm çabalara rağmen kapama yapılamayan çocuklarda göz damlası ile iyi gören göz bulanıklaştırılarak tembel göz çalışmaya zorlanır.

Tembel bir gözün tedavisi haftalar, aylar ve hatta yıllar sürebilir. Görme düzeyi istenen seviyeye geldiğinde de kapama hemen bırakılmaz. Tekrar kötüye gitme ihtimali olduğu için kapama saatleri yavaş yavaş azaltılarak bırakılır.

Bazı durumlarda göz tembelliğinin tedavisi için ameliyat gerekir. Bunun en sık sebebi gözde şaşılık olması, daha sonra da katarakt ve göz kapağı düşüklüğüdür. Bu çocuklarda ameliyattan sonra da kapamaya devam edilir.

Bir çocukta göz tembelliğine sebep olan bir göz problemi varsa, gözlükle veya ameliyatla düzeltilmelidir. Bunun uzun bir yol olduğu bilinmeli, sabırla takip edilmelidir. Aksi halde bu çocuk ömür boyu görme problemleri yaşayacaktır.

Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.

lotus göz instagram

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

cocuklarda goz kaymasi tedavisi
Çocuklarda göz kayması tedavisi kaç yaşından itibaren yapılabilir?

Göz kayması çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan bir problem ola…

Devamını Oku
bebeklerde goz yasi kanal tikanikligi
Bebeklerde Gözyaşı Kanal Tıkanıklığı

Gözyaşının çoğu gözlerin üst dış kısmında bulunan ana gözyaşı bezinden salgılanır. Gö…

Devamını Oku
bebek ve cocuk goz muayenesi
Bebek ve Çocuk Göz Muayenesi

Yenidoğan döneminden sonraki dönemde düzenli göz muayeneleri önem taşır. Hiçbir …

Devamını Oku